Ο ως άνω Διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ) με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, τον Μάιο του 2012 και αφορούσε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών. Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το Οικοδομικό Τετράγωνο. Επειδή η ελληνική πόλη χαρακτηρίζεται από μικρά οικοδομικά τετράγωνα με πυκνό δίκτυο δρόμων, στενά πεζοδρόμια και κατακερματισμένους χώρους πρασίνου, στόχος ήταν η δημιουργία ενός μεγαλύτερου πλέον οικοδομικού τετραγώνου (οικοδομικά  τετράγωνα Χ 4, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χ 4) που θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου.

Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελούσε η ελεύθερη επιλογή 4 τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκτός του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (που οφείλεται είτε σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, είτε σε υψηλή πυκνότητα, είτε σε έλλειψη χώρων πρασίνου, κοινοχρήστων ή κοινωφελών εγκαταστάσεων, είτε σε απαξίωση παλαιού κτηριακού αποθέματος κ.λπ.) και η κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.

 

Υπεβλήθησαν 25 Προτάσεις. Η επταμελής Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους αρχιτέκτονες Ζήση Κοτιώνη - Πρόεδρο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Κωνσταντίνο Πανηγύρη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Ανδρέα Λαμπρόπουλο, Μαρίνα Φιλιπποπούλου, Χαρίκλεια Χριστοδούλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ανδρέα Κούρκουλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και Αγαμέμνονα Φιλιππίδη συνήλθε στις 17/10/2012 και παρέμεινε σε ολομέλεια σε όλη τη διάρκεια των εργασιών της. Η Επιτροπή διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο και την ποικιλία των προσεγγίσεων καθώς και το ότι οι Προτάσεις και το εύρος της συμμετοχής τεκμηριώνουν τον έντονο προβληματισμό της νέας γενιάς των Ελλήνων αρχιτεκτόνων για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης.

 

Στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης απενεμήθησαν 5 ισότιμα Βραβεία και 2 Εξαγορές, ως εξής:

 

(5) ΙΣΟΤΙΜΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

 

04092002AG (περιοχή Κλεάνθους)

Ανδριάνα Λίμπα

Παναγιώτα Μουρατίδου

 

120ΤΚ54630 (περιοχή Μαβίλη)

Ασημίνα Χατζημανώλη

Αλεξάνδρα Μαραντίδου

Γεώργιος Πέτρος Λαζαρίδης

 

13101223ΑΒ (περιοχή Αγ. Τριάδος)

Θωμάς Δαλαμπούρας

Παναγιώτα Στεργίου

Εμμανουήλ Ταβλαδάκης

 

46379393ΚΜ (περιοχή Χαριλάου)

Μαρίνα-Ιώ Τζάννες

Αικατερίνη Φούκα

 

51161849ΡΜ (περιοχή Γρηγορίου Ε’)

Μαρία Στεφανίδη

Παναγιώτης Τσιμπιρίδης

 

(2) ΕΞΑΓΟΡΕΣ

 

12117911ΑΖ (περιοχή Αρχαιολογικού Μουσείου)

Μαρία Αβραμίδου

 

43270729LJ (περιοχή Γρηγορίου Ε’)

Σουλτάνα Κάτσιου

Αδαμαντία Γιουβανάκη

 

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού έχουν επίσης σταλεί για ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, του ΥΠΕΚΑ και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΑΧΑ Α.Ε. (www.astynet.gr).

 

Θα ακολουθήσει έκθεση στην Θεσσαλονίκη με όλες τις συμμετοχές (με ελεύθερη είσοδο στο κοινό) και η ΕΑΧΑ Α.Ε. θα μεριμνήσει για σχετική έκδοση.